Skip to main content

First post using stackedit

Welcome to StackEdit! Hey! I’m your first Markdown document in StackEdit1. Don’t delete me, I’m very helpful! I can be recovered anyway in the Utils tab of the Settings dialog.
Documents StackEdit stores your documents in your browser, which means all your documents are automatically saved locally and are accessible offline!
Note:
StackEdit is accessible offline after the application has been loaded for the first time.Your local documents are not shared between different browsers or computers.Clearing your browser’s data may delete all your local documents! Make sure your documents are synchronized with Google Drive or Dropbox (check out the Synchronization section). Create a document The document panel is accessible using the button in the navigation bar. You can create a new document by clicking New document in the document panel.
Switch to another document All your local documents are listed in the document panel. You can switch from one to another by clicking a document in the li…

Tên của tôi

RICHARD BRAUTIGAN

(1935-1984)

 
Richard Brautigan là một trong vài cult figures ("tượng thờ") của văn chương "beat". Cuộc đời thảm đạm (do cô đơn và nghiện rượu) và văn phong tươi mát của Brautigan là một sự tương phản đầy bí ẩn. "Được sùng bái trong những năm 60 bởi độc giả còn quyến luyến giọng văn siêu thực và phi lý trong những văn bản đầu tiên của ông, Richard Brautigan đã để lại một văn nghiệp độc đáo. Từ những thử nghiệm về hình thức tiểu thuyết đến bảng tổng kê về cuộc đời ông, mỗi cuốn sách là một dấn bước vào trí tưởng tượng và sự vun trồng thẩm mỹ dựa vào hiện tại và chi tiết. Không là tiểu thuyết, không là truyện ngắn, không là thơ, các bài "brautigan" là những cơn lốc hình ảnh, những lắp ráp mang tính nhất thời, là chỗ đôi co giữa khôi hài và đen tối" (Marie-Christine Agosto). Toàn bộ tác phẩm Brautigan gồm chín tập thơ và mười cuốn truyện. Thơ: The Galilee Hitch-Hiker (1958), Please Plant This Book (1968), Rommel Drives On Deep Into Egypt (1970)... Truyện: Trout Fishing in America (1967), In Watermelon Sugar (1968), The Abortion (1970), Sombrero Fallout (1976), The Hawkline Monster (1974)...
 

_______

 

TÊN CỦA TÔI

 

Tôi nghĩ rằng bạn rất muốn biết tôi là ai, tuy nhiên tôi thuộc về nhóm người không có danh tánh bình thường. Tên tôi là tuỳ ở bạn. Vậy thời bạn cứ cho tôi bất cứ một cái tên nào vụt tới trong đầu bạn.

Nếu bạn nghĩ tới một chuyện gì xảy ra đã khá lâu: Một người đã đặt ra một câu hỏi mà bạn không thể trả lời.

Đó là tên tôi.

Có thể rằng trời đã mưa to.

Đó là tên tôi.

Hay là có một kẻ đã muốn bạn làm một việc gì đó. Bạn đã làm. Nhưng kẻ ấy đã bảo rằng bạn làm sai — "Xin lỗi nhé" — và bạn phải làm lại.

Đó là tên tôi.

Có thể là một trò chơi bạn đã từng chơi lúc bé, hay có thể là một điều gì, ở tuổi già, vụt đến trong đầu bạn, khi bạn ngồi trên ghế dựa bên khung cửa sổ.

Đó là tên tôi.

Hay là bạn đã dạo bước tại một nơi nào đó. Một chỗ có nhiều hoa.

Đó là tên tôi.

Hay là bạn nhìn đăm đăm một dòng sông. Có một người đứng gần đã yêu bạn. Kẻ ấy sắp chạm vào cơ thể bạn. Bạn linh cảm như vậy. Và chuyện ấy đã xảy ra.

Đó là tên tôi.

Hay là ai đó cất tiếng gọi bạn từ xa. Tiếng gọi gần như âm vọng.

Đó là tên tôi.

Hay là bạn đã lên giường nằm, sắp chợp mắt, và có điều gì đó khiến bạn bật cười, một lời nói đùa về cá nhân bạn, một cách rất hay để kết thúc một ngày.

Đó là tên tôi.

Hay là bạn đã ăn một món ngon, và trong một giây quên bẵng rằng  mình đang ăn cái gì, nhưng bạn cứ tiếp tục nhai và ý thức rằng món ấy rất là khoái khẩu.

Đó là tên tôi.

Có thể lúc ấy đã gần nửa đêm, và trong lò sưởi một thanh gỗ ngân vang như một quả chuông.

Đó là tên tôi.

Hay là điều nàng nói đã khiến bạn đau khổ. Nàng có thể bộc bạch điều đó với một kẻ khác: một kẻ am tường những vấn đề của nàng hơn là chính bạn.

Đó là tên tôi.

Có thể một con cá hồi đã bơi lọt vào hồ nhưng bề ngang của dòng nước chỉ còn hơn một phân thôi, ánh trăng lấp lánh trên ÝTỬ*, và vườn dưa hấu sáng ngời quá độ, đen sẫm và ánh trăng như túa ra từ mỗi gốc dưa.

Đó là tên tôi.

Và tôi ước mong rằng Margaret sẽ để tôi yên.

 
 
_____________
* trong nguyên tác: IDEATH
 
-------
Nguồn: “My Name”, trong Richard Brautigan, In Watermelon Sugar (London: Vintage, 2002).

Comments

Popular posts from this blog

Installing tensorflow on Mac OS 10.11

Tensorflow (https://www.tensorflow.org/) is the open source deep learning library from Google (http://www.wired.com/2015/11/google-open-sources-its-artificial-intelligence-engine/).

Installing Tensorflow is not easy on Mac if you follow exactly the installation instruction on the homepage. I have no idea why. I have error then error while trying to install Tensorflow with pip, with virtualenv, or even with Docker.

However, with Anaconda (https://www.continuum.io/downloads), it will be easy. The trick is you should download the wheel file and install it offline other than retrieving it online as suggested by Tensorflow homepage.

So, with anaconda for python2 installed, I did:

# create a new environment with sklearn installed, up to you
# if you want a pure Python, replace scikit-learn by python
conda create -n tensorflow scikit-learn

# activate the new environment
source activate tensorflow

# download the wheel file

curl https://storage.googleapis.com/tensorflow/mac/tensorflow-0.6.0-py2-none-…

How to use diffent keyboard than English in Ubuntu Server 14.04 (or 14.10) with Gnome Core

Even in my laptop, I still use Ubuntu Server because it seems more stable than Ubuntu Desktop.

At the first time of using Ubuntu Server, you may have some issues, especially if you are not familiar with Linux command, because there is no GUI in Ubuntu Server by default.

There are some ways to install GUI to Ubuntu Server.

I am choosing Gnome Core.

To install Gnome Core:

sudo apt-get install xorg gnome-core gnome-system-tools gnome-app-install
If you have used Ubuntu Desktop before (with Unity), you may find something different in Gnome Core.

1. The notification bar now in on the bottom but not top.
 To see the notification bar, move your mouse to the bottom of the screen.

2. There is no Text Entry anymore, so if you are not native English speaker like me and want to install another typing application such as ibus to type in your own language, it may be pain.

In Gnome Core, to configure your typing, press Windows button (if there is this key in your keyboard), or click to Activities at…